Otthon mindenkinek

Kell egy ház

Hogyan építsünk otthont? Mit érdemes előre átgondolni?
Az igazi otthont sokan egy saját házban képzelik el. Amit magunk építünk, ott talán minden a saját elképzeléseink szerint valósulhat meg. Az sem utolsó szempont, hogy egy ház nemcsak nekünk, de gyermekeinknek, vagy akár unokáinknak is otthona lehet. Egy építkezés azonban sok türelmet, energiát, anyagi áldozatot és időt igényel.

Házat építene?
Számoljon a Raiffeisen Lakáshitellel!

Lakáshitel most induló díj akcióval! THM 2,53%-5,48%

Milyen lenne az az otthon, amit pincétől a padlásig mi tervezhetünk meg?
Igényeink szerint alakíthatjuk ki házunk elosztását, tervezhetjük meg az egyes helyiségeket. Megtervezhetjük otthonunk belső és külső stílusát: akár rusztikus gerenda falakat, vagy szerény, de annál funkcionálisabb családi házat is építtethetünk.

Mit érdemes végiggondolnunk, mielőtt házépítésre adjuk a fejünket?

Hol legyen az otthonunk?
A házépítés a telekkel kezdődik. Jobb esetben van már egy olyan építési övezetbe tartozó telkünk, ahol szívesen laknánk.
Ha még telket keresünk, jön a nagy kérdés: hol laknánk szívesen a következő években, évtizedekben. Például a főváros belső kerületeiben nagyon nehéz jó ár-érték arányban szabad telket találni. Több a lehetőség Budapest határában, de még inkább az agglomerációs területeken.
A vidéki megyeszékhelyeken vagy kisvárosokban is akadhatnak jó építési telkek. Az ár és környék mellett mérlegelnünk kell a közlekedési lehetőségeket is. Nem mindegy, hogy otthonunk autópályáról vagy vasúttal könnyen megközelíthető lesz, vagy egy zsákfaluban építkezünk.

Mekkora legyen a kert?
Ha van kutyánk, vagy azt szeretnénk, hogy a gyerekeink sokat játszhassanak a szabad levegőn, fontos a kert. Gondoljuk át, hogyan gazdálkodjunk a szabad területtel! Lehessen-e focizni, legyen-e benne konyhakert, szép virágágyások, vagy inkább csak üldögélni, grillezni szeretnénk?
Számolnunk kell azzal is, hogy a kert ápolása folyamatos munkát – vagy kertész megbízásával anyagi áldozatot - is jelent.

Jobb előre felkészülni
Mindenki hallhatta már, hogy az építkezés megterhelő feladat a család számára. Rengeteg odafigyelés, idő és türelem szükséges még akkor is, ha generál kivitelezővel dolgozunk.
E mellett azzal is érdemes tisztában lenni, hogy az utóbbi időben évben az építőipar fellendülése nyomán drágult mind az építőanyag, mind a munkadíj. Egyes szakértők szerint csak 2020 környékén állhat meg ez az ütemű árnövekedés. Nem könnyű megtalálni a megfelelő minőségben és határidőre dolgozó szakembereket. Sokat nyerhetünk azzal, ha valaki által ajánlott, megbízható szakembercsapatnak jó előre jelezzük az építési tervünket.

Tervezzen előre! Tudjon meg többet
a Raiffeisen Lakáshitelről!

Lakáshitel most induló díj akcióval! THM 2,53% - 5,48%.

Kivitelezés
Ha fejben mindent elterveznünk, és azt egy tervrajzon is viszontlátjuk, akkor jöhet a megvalósítás.

Pár fontos szempont, amire figyeljünk a kivitelező kiválasztásakor:

  • hogyan tudunk együttműködni, hiszen vele és a csapatával szinte napi szinten kell majd találkozzunk, egyeztessünk,
  • ismerje a kivitelezést érintő szabályzásokat,
  • vállaljon megfelelő garanciát,
  • mutasson hiteles referenciákat,
  • rendelkezzen az építendő családi ház értékében megkötött érvényes, teljes körű építési, szerelési felelősségbiztosítással,
  • vállalja a kötelező online építési napló vezetését,
  • a neve szerepeljen a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál vezetett vállalkozó kivitelezői névjegyzékben,
  • legyen saját felelős műszaki vezetője,
  • ad-e árgaranciát a teljes kivitelezés idejére.

Érdemes annak is alaposan utánajárni, hogy vannak-e saját szakemberei, vagy csak alvállalkozókkal dolgoztat. A megbeszélt időszakban a mi otthonunk építése lenne-e az egyetlen munkája, vagy több, folyamatban lévő építkezést is vinne párhuzamosan?

Ezek mind olyan kérdések, amelyekre ha nem kapunk megnyugtató választ, érdemes más kivitelező után nézni. A megbízhatóság nagyon fontos szempont, és nem könnyű ellenőrizni.

A THM érték kiszámítása a 2018. április 12-től érvényes Raiffeisen Lakáshitel kondíciók alapján, továbbá 5 000 000 Ft hitelösszeg, 20 éves futamidő és egy ingatlanfedezet bevonása mellett történt. A legalacsonyabb THM kiszámítása 6 havi kamatperiódusú kölcsön és maximális kedvezmények igénybevétele - a mindenkori havi nettó minimálbérnek megfelelő havi jóváírási kötelezettség, 4 db elvárt tranzakciószám vállalása, továbbá a hitelösszegnek az ingatlan forgalmi értékének 60 %-át meg nem haladó aránya és 600 000 Ft vagy afeletti, a Bank által elfogadható havi nettó jövedelem - alapján történt. A legmagasabb THM kiszámítása 10 éves kamatperiódusú kölcsön és kamatkedvezmények igénybevétele nélkül történt.

A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A THM mutató értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A hitel fedezete ingatlanra bejegyzett önálló zálogjog. A Raiffeisen Lakáshitel termékre vonatkozó aktuális feltételeket a mindenkor hatályos Raiffeisen Lakáshitel és Raiffeisen Személyi Kölcsön Ingatlanfedezettel Hitelek I. Kondíciós Lista, a Lakossági Üzletszabályzat és az Általános Üzleti Feltételek tartalmazzák.